Katten zijn enorm geliefd als huisdier. Wist je dat er in Nederland zo’n 2,6 miljoen huiskatten zijn? En dat is natuurlijk niet zo vreemd. We zijn dol op de spinnende en kroelende viervoeters en kunnen goed lachen om hun onhandige acties. Als jij er ook over denkt een kat in huis te nemen, zorg dan dat je alle benodigde spullen in huis hebt. Bedenk je goed dat katten wel zo’n twintig jaar aan jouw zijde zullen staan en ze daarom goed verzorgd moeten worden. De kosten bij de dierenarts kunnen al gauw oplopen, maar met de juiste verzorging kun je een boel klachten voorkomen.

De juiste voeding

Natuurlijk heeft je kat gezonde voeding nodig. Er zijn verschillende soorten kattenvoer, van rauw vlees tot brokken uit supermarkt. De meest gezonde voeding voor een kat is rauw vlees. Dit past het best bij het verteringsstelsel van een kat en voorkomt en herstelt veel gezondheidsklachten. Je kunt dit voer zelf samenstellen of kant en klaar kopen. Onder natvoer vallen alle verhitte voedingen met vocht er nog in, waaronder blikvoer, kuipjes en zakjes. Omdat de voeding is verhit zijn de eiwitten veranderd en zijn bepaalde voedingsstoffen verloren gegaan. Luchtgedroogde voeding is in principe rauw vlees zonder het vocht. Veel katten moeten hier erg aan wennen. Kattenbrokken zijn het minst geschikt en worden dan ook afgeraden.

Een stevige krabpaal

Katten hebben van nature de drang om te krabben. Hiermee rekken en strekken zij zichzelf, geeft dit hen een vorm van ontspanning, verzorgt krabben de nagels en bakent een kat hiermee zijn territorium af. Een krabpaal, krabplank, krabton of ander krabmeubel biedt hier de juiste oplossing voor en hoort bij de basisbenodigdheden van een kat. Je wilt daarnaast uiteraard voorkomen dat de kat binnen de kortste keren in je gordijnen of aan de bank hangt. Dit is erg zonde en dit gedrag is vaak slecht af te leren.

Feliway

Het kan voorkomen dat de kat ongewenst gedrag vertoont, vooral wanneer deze bij andere katten wordt geplaatst. Het is belangrijk om ongewenst gedrag direct af te leren. Katten markeren hun territorium door kopjes te geven, maar ook door te krabben en te plassen. Met feliway wordt een geur verspreid die katten rust, zekerheid en vertrouwen geven. Hiermee kan de kat stress-situaties overwinnen en ongewenst gedrag zal afleren. Je kunt feliway gebruiken wanneer de kat krabt, sproeit, bij transport en een bezoek aan de dierenarts, wanneer er veel harde geluiden in de omgeving zijn of bijvoorbeeld wanneer je gaat verhuizen en je de kat aan de omgeving wilt laten wennen.